Wiosenny sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
Tortownicę wysmarować odrobiną masła.
Herbatniki pokruszyć, wymieszać z przyprawami, dżemem i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i odstawić do lodówki, by spód się dobrze związał.
masa:
Galaretki rozpuścić w wodzie (oddzielnie). żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta, gładką masę. Do żółtek dodawać stopniowo ser, ciągle miksując, dodać żelatynę i na końcu delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
Masę serową podzielić na dwie części, pierwszą wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, gdy lekko stężeje wlać tężejącą galaretkę, odstawić do stężenia, przykryć pozostałą masą serową, udekorować owocami i zalać pozostałą galaretką.
Odstawić do stężenia do lodówki na co najmniej 4 h.
Porady
Zamiast herbatników można użyć ciasta biszkoptowego.
Komentarze