Wiosenny sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny korzenny smak i piękne wiosenne kolory

  • 50 min

Składniki:

  • Spód:
    8 łyżek masła
    300 g herbatników
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    łyżka dżemu np. morelowego lub brzoskwiniowego

    Masa:
    1 galaretka wiśniowa
    1 galaretka cytrynowa
    800 g twarogu zmielonego na gładko
    3 łyżki żelatyny
    300 ml śmietanki 36%
    4 żółtka
    150 g cukru pudru
    opakowanie cukru waniliowego
    puszka brzoskwiń
    150 g malin lub truskawek

Wiosenny sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Tortownicę wysmarować odrobiną masła.
    Herbatniki pokruszyć, wymieszać z przyprawami, dżemem i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i odstawić do lodówki, by spód się dobrze związał.

    masa:
    Galaretki rozpuścić w wodzie (oddzielnie). żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta, gładką masę. Do żółtek dodawać stopniowo ser, ciągle miksując, dodać żelatynę i na końcu delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
    Masę serową podzielić na dwie części, pierwszą wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, gdy lekko stężeje wlać tężejącą galaretkę, odstawić do stężenia, przykryć pozostałą masą serową, udekorować owocami i zalać pozostałą galaretką.
    Odstawić do stężenia do lodówki na co najmniej 4 h.

Porady

Zamiast herbatników można użyć ciasta biszkoptowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy