Wielkanocna kurka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ulubione ciasto mojej córki Justyny, która zawsze przyjeżdża z mężem na święta. Kurkajest też wspaniałą ozdobą stołu.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    4 dag drożdży
    jajko
    2 żółtka
    4 dag cukru
    sól
    łyżka skórki cytrynowej
    150 ml mleka
    12 dag masła
    gotowa polewa z białej czekolady

Wielkanocna kurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy drożdże, jajka, żółtka, cukier, sól i skórkę cytrynową. Na przemian wlewamy stopione masło i letnie mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • 2. Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzone ciasto polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Dekorujemy.

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy