Wielkanocna pychotka

4.49 (188 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pychotka jak sama nazwa wskazuje jest PYSZNA. W Wielkanocnym wydaniu polecam wykonać ją z płatkami migdałowymi. Kajmakowy środek dodatkowo nada jej wyjątkowego smaku.

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Ciasto kruche:
    • 500 gram mąki,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli,
    • ¾ szklanki cukru pudru,
    • 200 gram masła,
    • 6 żółtek,
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    Dodatkowo:
    • 1 słoik powideł śliwkowych
    Beza:
    • 6 białek,
    • Szczypta soli,
    • 1,5 szklanki cukru pudru,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 150 gram płatków migdałowych
    Masa budyniowa:
    - 330 gram masła,
    - 0,7 litry mleka,
    - 2 budynie śmietankowe
    - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 3 żółtka,
    - 2-3 łyżki cukru,
    - 1 cukier waniliowy,
    - Alkohol do smaku
    Dodatkowo:
    - Herbatniki szkolone (ok 44 sztuki),
    - Masa kajmakowa,
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Wielkanocna pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smarowanie ciasta powidłem 1. CIASTO: CIASTO KRUCHE: Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Siekamy je nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto w dłoniach. Gotowe dzielimy na 2 części. Każdą część wałkujemy i wykładamy nimi dna dwóch przygotowanych blaszek. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na kruche ciasta wykładamy powidło. Równo je rozsmarowujemy.
  • Studzenie 2. BEZA: Białka przekładamy do miski. Dodajemy do nich sól i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier puder. Na koniec całość łączymy z mąką ziemniaczaną. Gotową bezę dzielimy na połowę. Wykładamy je na powidło. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
    Tak przygotowane ciasta kolejno pieczemy po około 35 minut w 180°C. Gotowe blaty studzimy.
  • łączenie masła z budyniem 3. MASA: Z mleka, cukru, żółtek mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany studzimy. Następnie ucieramy masło. Ciągle ucierając dodajemy do niego zimny budyń. Do masy można dodać alkohol.
  • Przekładanie 4. PRZEŁOŻENIE:
    Ciasto kruche z bezą-połowa masy-połowa hermatników- kajmak- druga połowa herbatników- druga połowa masy- drugie ciasto kruche z bezą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować