Wielkanocna pychotka

  • wyświetlono: 951 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pychotka jak sama nazwa wskazuje jest PYSZNA. W Wielkanocnym wydaniu polecam wykonać ją z płatkami migdałowymi. Kajmakowy środek dodatkowo nada jej wyjątkowego smaku.

Jaga85
  • 30 porcje
  • Trudny

Składniki

Blaszka 25x36 cm
Ciasto kruche:
• 500 gram mąki,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Szczypta soli,
• ¾ szklanki cukru pudru,
• 200 gram masła,
• 6 żółtek,
• 1 łyżka kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
• 1 słoik powideł śliwkowych
Beza:
• 6 białek,
• Szczypta soli,
• 1,5 szklanki cukru pudru,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• 150 gram płatków migdałowych
Masa budyniowa:
- 330 gram masła,
- 0,7 litry mleka,
- 2 budynie śmietankowe
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 żółtka,
- 2-3 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- Alkohol do smaku
Dodatkowo:
- Herbatniki szkolone (ok 44 sztuki),
- Masa kajmakowa,

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocna pychotka

  • smarowanie ciasta powidłem1. CIASTO: CIASTO KRUCHE: Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Siekamy je nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto w dłoniach. Gotowe dzielimy na 2 części. Każdą część wałkujemy i wykładamy nimi dna dwóch przygotowanych blaszek. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na kruche ciasta wykładamy powidło. Równo je rozsmarowujemy.
  • Studzenie2. BEZA: Białka przekładamy do miski. Dodajemy do nich sól i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier puder. Na koniec całość łączymy z mąką ziemniaczaną. Gotową bezę dzielimy na połowę. Wykładamy je na powidło. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
    Tak przygotowane ciasta kolejno pieczemy po około 35 minut w 180°C. Gotowe blaty studzimy.
  • łączenie masła z budyniem3. MASA: Z mleka, cukru, żółtek mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany studzimy. Następnie ucieramy masło. Ciągle ucierając dodajemy do niego zimny budyń. Do masy można dodać alkohol.
  • Przekładanie4. PRZEŁOŻENIE:
    Ciasto kruche z bezą-połowa masy-połowa hermatników- kajmak- druga połowa herbatników- druga połowa masy- drugie ciasto kruche z bezą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoherbatnikipysznotkakaimak

Komentarze

Podobne przepisy

malinowa pychotka

Dodane przez: celkapatelka

Malinowa pychotka

Pyszne, delikatne, słodko-kwaskowe...

Ciasto orzechowo-wisniowe

Dodane przez: Magster

CIASTO ORZECHOWO-WISNIOWA PYCHOTKA

Pyszne ciasto, polecam na rozne...

Pani Walewska (pychotka)

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Pani Walewska (pychotka)

Ulubione ciasto moich rodziców....

Odwrócona pychotka

Dodane przez: rzelkazag

Odwrócona pychotka

Sprawdzony przepis, który w rodzinie...

To wyśmienite ciasto, które rodzina uwielbia.

Dodane przez: Asiia

Ciasto pychotka

Uczta dla podniebienia u osób,...

Podwójnie migdałowa pychotka

Dodane przez: mariosylwia

Migdałowa pychotka

:-) Gorąco polecam (-:

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE