Wiejska galareta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Galareta jest pyszna. Gdy zrobiłam ją na przyjęcie rodzinne to goście nie czekali na obiad tylko jedli galaretę :) zniknęła ze stołu migiem. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • pół piersi z kurczaka
    2 średnie marchewki
    1 pietruszka
    3 jajka
    kukurydza
    groszek
    natka pietruszki
    2 kostki rosołowe
    żelatyna
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    *plastikowe kubeczki (lub inne małe pojemniki

Wiejska galareta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Po wystygnięciu kroimy w kostkę.
  • 2. Pierś z kurczaka, marchewki i pietruszke gotujemy do miękkości w ok 3 litrach wody. Dodajemy do tego liść laurowy, ziele angielskie i 2 kostki rosołowe.
  • 3. Po ugotowaniu warzyw i mięsa, wyciągamy je. Kroimy w kostkę. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przecedzamy przez gaze lub ścierkę aby bulion był przejrzysty. Żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Następnie w plastikowych kubeczkach układamy: natkę pietruszki, marchewkę, pietruszkę, jajko, kukurydze, groszek, mięso z kurczaka. Gdy bulion ostygnie zalewamy nim składniki (ok 1 cm ponad składniki).
  • 5. Odstawiamy do stężenia do lodówki.

Porady

Galaretę przed wyłożeniem objechać łyżeczką wokół pojemnika i wywrócić na talerz. Podawać schłodzone z octem :)

Komentarze

Podobne przepisy