Wiatraczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dziś dostałam od córki na Dzień Matki

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    125 g margaryny
    100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
    70 ml mleka
    350 g mąki
    cukier wanilinowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    biała polewa czekoladowa
    kolorowe posypki

Wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z mlekiem i cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania ewentualnie można jeszcze delikatnie podsypać mąką.
  • 2. Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm. Dzielimy na kwadraty o bokach 10 cm x 10 cm. Każdy róg kwadratu nacinamy do połowy i co drugi zakładamy do środka lekko go dociskając. Tak uformowane wiatraczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.
    Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy je polewą i posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy