Wianek z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie należy drobno posiekać.
2. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, a w ciepłym mleku masło. Wlewamy je do mąki i zagniatamy, dodajemy również jajko i wyrabiamy ciasto aż będzie odrywało się od rąk. Jeśli zajdzie potrzeba należy podsypywać ciasto mąką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto należy rozwałkować na kształt prostokąta. W rondelku należy rozpuścić brązowy cukier i dodać do niego bakalie. Takie bakalie wykładamy na ciasto i zwijamy jak roladę, łączymy obydwa końce i nacinamy dookoła ale nie do końca, przekręcamy każdy przecięty kawałeczek ciasta tak aż powstanie wianuszek.
3.Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Smacznego.
Porady
Polecam posmarować masełkiem , super na śniadanko do szklanki mleka.
Komentarze