wianek z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

wianek z bakaliami świetnie nadaje się do herbatki lub kawy, a nawet na śniadanko do mleka.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • drożdże -1/2 kostki
    mąka -2 szklanki
    jajko -1 sztuka
    woda -1/4 szklanki
    mleko- 1/3 szklanki
    masło -1/3 kostki
    cynamon -1 łyżeczka
    gałka muszkatołowa - starta 2 szczypty
    brązowy cukier -4 łyżki
    rodzynki -1/2 szklanki
    posiekane orzechy- 1/2 szklanki
    morele -1/2 szklanki
    cukier biały -1/3 szklanki
    sól -1 szczypta

Wianek z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kołacz z bakaliami 1. Bakalie należy drobno posiekać.
  • kołacz z bakaliami 2. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, a w ciepłym mleku masło. Wlewamy je do mąki i zagniatamy, dodajemy również jajko i wyrabiamy ciasto aż będzie odrywało się od rąk. Jeśli zajdzie potrzeba należy podsypywać ciasto mąką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto należy rozwałkować na kształt prostokąta. W rondelku należy rozpuścić brązowy cukier i dodać do niego bakalie. Takie bakalie wykładamy na ciasto i zwijamy jak roladę, łączymy obydwa końce i nacinamy dookoła ale nie do końca, przekręcamy każdy przecięty kawałeczek ciasta tak aż powstanie wianuszek.
  • kołacz z bakaliami 3. Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Smacznego.

Porady

Polecam posmarować masełkiem , super na śniadanko do szklanki mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy