Wielkanocny wianek drożdżowy z czekoladą i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto które również bardzo ładnie wygląda na stole.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 szk,
    cukier puder 1/3 szk,
    drożdże 30 g,
    mleko ok. 1 szk,
    olej 75 ml,
    jajko 1 szt,
    cukier waniliowy 1 op,
    cukier 1 łyżeczka,
    Nadzienie:
    cukier trzcinowy 3 łyżki,
    czekolada gorzka 100 g,
    mieszanka keksowa 100 g,
    migdały 50 g,
    orzechy nerkowca 50 g,
    orzechy ziemne 50 g,
    Do posmarowania:
    żółtko 1 szt,
    mleko 1 łyżka,
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wielkanocny wianek drożdżowy z czekoladą i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocny wianek drożdżowy z czekoladą i bakaliami 1. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Wielkanocny wianek drożdżowy z czekoladą i bakaliami 2. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, olej, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wielkanocny wianek drożdżowy z czekoladą i bakaliami 3. Ponownie ciasto wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 cm x 50 cm. Ciasto posypać cukrem trzcinowym, czekoladą, mieszanką keksową oraz orzechami i migdałami.
  • Wielkanocy wianek drożdżowy z czekoladą i bakaliami 4. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie uformować wianek i zlepić końce ciasta.
  • Wielkanocy wianek drozdżowy z czekolada i bakaliami 5. Ciasto ponacinać nożem co 3 cm nie rozcinając go do końca.
  • Wielkanocy wianek drożdżowy z czekoladą i bakaliami 6. Każdy kawałek delikatnie obrócić.
  • Wielkanocny wianek drożdżowy z czekolada i bakaliami 7. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować