Wielkanocny wianek drożdżowy z czekoladą i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, olej, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Ponownie ciasto wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 cm x 50 cm. Ciasto posypać cukrem trzcinowym, czekoladą, mieszanką keksową oraz orzechami i migdałami.
4.Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie uformować wianek i zlepić końce ciasta.
5.Ciasto ponacinać nożem co 3 cm nie rozcinając go do końca.
6.Każdy kawałek delikatnie obrócić.
7.Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze