Wątróbka smażona po wiedeńsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wątróbka jest niezwykle smaczna i przyznam, że panierowanie to ciekawy pomysł, który mojej rodzinie bardzo przypadł do gustu. Taka wątróbka idealnie komponuje się z ziemniakami i sałatą.

  • 60 min

Składniki:

  • 800g wątróbki
    1 szklanka mleka
    sól
    Panierka:
    1 łyżka mąki pszennej
    1 jajko
    bułka tarta
    Dodatkowo:
    masło do smażenia

Wątróbka smażona po wiedeńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę namoczyć (około 30-40 minut) w mleku, a następnie osuszyć, ściągnąć błonę i pokroić w plastry.
  • image-0m6jlu3 2. Każdy plaster posolić i kolejno dokładnie obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej.
  • image-2aiw2wx 3. Smażyć (8-12 minut) na rozgrzanym maśle - z obu stron.

Porady

Wątróbki nie soli się przed smażeniem, ale w tym przepisie jest wyjątek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy