Warstwowy budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
Połowę mleka wlać do garnka, wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować razem mikserem (na małych obrotach) i wlać do gotującego się mleka. Wymieszać, ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać partiami budyń i na koniec dodać kilka kropli aromatu rumowego (a w wersji dla dorosłych polecam dodać rum). Gotową masę budyniową podzielić na trzy równe części. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć folią aluminiową. Na spodzie formy rozłożyć warstwę herbatników (potrzebne będzie około 25 sztuk na jedną warstwę), następnie masę budyniową, kolejną warstwę herbatników, masę budyniową, ostatnią warstwę herbatników i na koniec masę budyniową. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wiśniową wylać na ciasto i posypać płatkami migdałów. Gotowe ciasto włożyć do lodówki. Smacznego
Komentarze