Wariacja jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzyj z cukrem.Białka ubij na sztywno,dodaj do żółtek,delikatnie wymieszaj.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,przesiej bezpośrednio do masy.Wszystko połącz łyżką.Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem,wysyp lekko mąką.Wylej ciasto i piecz 10 min w temp.190 st.Ostudź,posmaruj dżemem.
2.Galaretki zrób według przepisu,używając nieco mniej wody.Po ostygnięciu wymieszaj z jagodami.Gdy zacznie tężeć,wyłóż na ciasto.Wstaw do lodówki ,aby galaretka całkowicie stężała..Kremówkę ubij na sztywno,posmaruj nią ciasto i posyp borówkami.
Porady
Ciasto można przygotować z innymi sezonowymi owocami,np.truskawkami.
Komentarze