Wakacyjna wariacja

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Feria barw, niebo w gębie, torcik idealny nie tylko na lato.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt szpinakowy:
    6 dużych jajek w temperaturze pokojowej,
    180 g świeżego szpinaku,
    130 g drobnego cukru,
    180 ml oleju rzepakowego,
    2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Krem cappuccino:
    500 ml śmietanki 30-36%,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżeczki żelatyny,
    1/3 szklanki wrzątku,
    4 łyżki cappuccino śmietankowego.

    Chrupka knoppers:
    4 batony knoppers,
    3 łyżki płatków kukurydzianych,
    1 łyżeczka miodu,
    150g gorzkiej czekolady.

    Biszkopt jasny:
    5 jajek rozmiar L,
    200g cukru ( ja dałam 100g),
    150g mąki pszennej,
    50g mąki ziemniaczanej.

    Krem cytrynowy:
    250 ml śmietanki 30-36%,
    250g mascarpone,
    szklanka cukru pudru,
    3 duże cytryny,
    żółty barwnik.

    Tynk milky way:
    4 łyżki cukru,
    90g mleka,
    250g dobrego masła,
    łyżeczka cukru pudru,
    szklanka mleka w proszku.

    Poncz:
    130ml wody w temp. pokojowej
    30ml soku z cytryny,
    2 płaskie łyżki cukru,
    1 płaska łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt Tort cytrynowy

Wakacyjna wariacja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Chrupka knoppers:
    Batoniki pokrusz według uznania, dodaj płatki i łyżkę miodu, wymieszaj dokładnie z czekoladą, odstaw na całą noc do lodówki.
    2. Biszkopt szpinakowy:
    Odziel białka od żółtek, ubijając białka stopniowo dodawaj cukier, ubij na sztywną, lśniącą pianę. Szpinak z olejem zblenderuj na gładką masę, im dłużej tym lepiej, intensywniejszy kolor. Do białek stopniowo dodawaj żółtka. Następnie wlej masę szpinakową, miksuj do połączenia. Do masy przesiej mąkę z proszkiem, wymieszaj szpatułką tylko do połączenia się składników, masa wychodzi dość gęsta. Papier ułóż tylko na dnie blachy albo rantu. 170°C/50 min. lub do suchego patyczka. Wystudzony wyjmij z formy.
    3. Biszkopt jasny:
    Jajka ubij z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę i wymieszaj szpatułką do połączenia się składników. 165°C/45-50min.
    4. Poncz:
    Woda + cukier + cukier waniliowy - wymieszać. Dodać sok z cytryny - wymieszać. Smarować blaty.
    5. Krem cappuccino:
    W 1/3 szklanki wrzątku rozpuść 2 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, miksując wlej przestudzoną żelatynę i wsyp cappuccino.
    6. Krem cytrynowy:
    Z cytryn wyciśnij sok. Ubij śmietankę, gdy zacznie gęstnieć dodaj cukier puder i serek, miksuj do uzyskania gęstej masy, w międzyczasie wlewaj małymi strumieniami sok z cytryn, na końcu dodaj barwnik.
    7. Tynk milky way:
    Podgrzej mleko z cukrem, gdy cukier się rozpuści odstaw do wystygnięcia. Miksuj masło na jasny puch 3-4 min. Dodaj cukier puder, przestudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksuj do momentu powstanka jednolitego kremu.

    Udekoruj według uznania.

Porady

Krem cytrynowy wychodzi dość mokry więc nie trzeba ponczować biszkoptu który styka się bezpośrednio z nim albo do kremu dodać przestudzoną żelatynę w takich samych promocjach jak do masy cappuccino.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować