Waniliowe ciasteczka na patyku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Proste ciasteczka które zostaną wesoło i kolorowo udekorowane będą idealnie nadawały się do ozdobienia Wielkanocnego stołu lub koszyczka :)

Składniki:

  • 20 dkg margaryny
    30 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    2 jajka
    laska wanilii

    na lukier:
    5 łyżek cukru pudru
    łyżeczka wody

    do ozdobienia:
    różnokolorowy lukier plastyczny
    ozdoby cukiernicze
    jadalne pisaki

Waniliowe ciasteczka na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder siekamy z margaryną.
    Jajka roztrzepujemy z ziarenkami wanilii, dodajemy do mieszanki.
    Zagniatamy na gładkie ciasto, wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Rozwałkowujemy i wycinamy foremkami wesołe ciasteczka.
    Wbijamy w nie patyczki do szaszłyków i pieczemy w 180 stopniach do zrumienia.
    Czas zależy od piekarnika.
  • 3. Po wystudzeniu ciasteczka smarujemy lukrem, wykładamy według uznania lukrem plastycznym i ozdabiamy pisakami bądź cukrowymi koralikami. Smacznego :)

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Komentarze

Podobne przepisy