Wafle ryżowe z kremem gryczano-czekoladowym i owocami

0 (0 ocen)

Ostatnio postanowiłam częściej podawać wszelkie kasze, także w deserach. Dlatego przygotowałam taki smaczny i zdrowy deser z dodatkiem świeżych aromatycznych owoców.

Składniki:

  • 8 wafli ryżowych,
    3/4 szklanki kaszy gryczanej,
    100ml powideł śliwkowych,
    50g gorzkiej czekolady,
    30g mlecznej czekolady,
    1/3 szkl. cukru,
    4 łyżki mleka,
    200g świeżych malin i borówek.

Wafle ryżowe z kremem gryczano-czekoladowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wafle ryżowe surowe z kr. 1. Kaszę ugotować na sypko we wrzątku, odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować przy pomocy blendera na papkę.
  • wafle ryżowe surowe z kr.2 2. Dodać cukier oraz powidła śliwkowe, ponownie zmiksować. Czekolady połamać na kawałki i stopić na parze z dodatkiem mleka. Jeszcze ciepłe dodać do masy, zmiksować. Krem odstawić na 30minut, by nieco zgęstniał.

    Następnie nakładać porcje kremu na wafle ryżowe, udekorować świeżymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy