Udziec indyczy z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 30 min

Soczysty i aromatyczny

  • 30 min

Składniki:

  • 1 udziec ok 1 kg
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka oliwy
    ćwierć łyżeczki cynamonu
    ćwierć łyżeczki imbiru
    2 zabki czosnku zmiażdżone
    szczypta kolendry
    szczypta pieprzu
    szczypta chili suszonej

    posypka do drobiu

    makaron grube świderki lub penne
    4-5 łyżki śmietany kremówki

Udziec indyczy z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udziec indyczy z piekarnika 1. Z udźca usunąć kość, naciąć i rozłożyć płat . Przygotować marynatę , nasmarować całość zwinąć skórką do zewnątrz i obwiązać sznureczkiem mocno. Posypać wierzch posypką do drobiu i odstawić na kilka godzin. Piekarnik nagrzać do ok 210 st. Udziec podlać wodą i wstawić na ok półtorej godziny, od czasu do czasu podlewać wytworzonym sosem, w razie potrzeby uzupełnić wodę na dnie.
  • Udziec indyczy z piekarnika 2. Ugotować makaron . Odcedzić.

    Upieczone mięso wyjąć, Na patelnię wlać 15-20 łyżek sosu z naczynia od pieczonego mięsa, dodać śmietanę i mieszając gotować przez kilka minut do lekkiego odparowania. Do sosu włożyć makaron i podgrzać.

    Mięso kroić w grube plastry, można polać słodko pikantnym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy