Udka w jarzynach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z mężem wychowujemy 2-letniego synka. Lubię robić zapiekanki – mąż jest ich smakoszem.

Składniki:

  • ● 2 udka z kurczaka
    ● 8 małych ziemniaków
    ● po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki
    ● 2 średnie cebule
    ● 8 ząbków czosnku
    ● melisa
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● oliwa

Udka w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy.
    Przyprawiamy melisą, przyprawa uniwersalna
    i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego
    wlewamy 2 łyżki
    oliwy i wkładamy udka.
  • 2. Papryki (bez nasion) kroimy
    w dużą kostkę, cebule
    kroimy w ćwiartki, ziemniaki
    na pół, czosnek obieramy.
  • 3. Paprykę, cebulę, ziemniaki
    i ząbki czosnku wkładamy
    między udka (ale nie na mięso!).
    Jarzyny posypujemy przyprawa uniwersalna
    i polewamy 2 łyżkami
    oliwy. Pieczemy w temperaturze
    180 °C ok. 70 minut.

Notka redakcyjna

PPK_02-2008

Komentarze

Podobne przepisy