Twarożek domowej roboty

0 (0 ocen)

To oryginalny przepis p. Kuronia.

Składniki:

  • 2 l słodkiego mleka
    250 ml śmietany 18%

Twarożek domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotujemy, a po ostudzeniu dodajemy śmietanę. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Kwaśne mleko ogrzewamy bardzo powoli do temperatury najwyżej 50 'C. Możemy również dla pewności umieścić naczynie z mlekiem w kąpieli wodnej i podgrzewać około pół godziny, aż twaróg oddzieli się od serwatki. Trzeba pilnować, żeby nie zagrzało się za bardzo, bo twaróg będzie suchy i „piaszczysty”. Następnie wylewamy podgrzane kwaśne mleko na sito, a gdy serwatka się oddzieli, przekładamy twarożek do płóciennego woreczka lub lnianej ściereczki. Zawiązujemy i obciążamy deseczką lub wieszamy nad miską. Kwaśne mleko możemy wcześniej odtłuścić zdejmując z niego śmietanę, wtedy otrzymamy niskokaloryczny ser, który możemy stosować np.: w trakcie diety odchudzającej. Gotowy ser możemy posolić.

Porady

Ja dałam na 2 litry mleka, mały jogurt naturalny, małą śmietanę 18%, duży kefir. Były już w ostatnim dniu do spożycia. Do gotowania dodałam trochę soli i kminku. Przecedziłam, ale bez obciążania. Twaróg wyszedł pikantny, ale pyszny. Użyłam go do naleśników ze szpinakiem i serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy