Tunel truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto delikatne i idealne na upalne dni, jak i dla dzieci można dodatkowo dodać inne owoce do ciasta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 4 jajka
    - 60 g masła
    - 155 g mąki
    - 165 g cukru
    - 1 łyżeczka proszku

    Nadzienie
    - 300 g truskawek
    - 2 galaretki truskawkowe

Tunel truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieramy ciasto 1. Blaszkę o wymiarach 20/35 smarujemy wykładamy papierem. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z proszkiem. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę z proszkiem - wlać masło, wymieszać. Ciasto wlać do formy i piec około 15 minut w temperaturze 180. Po upieczeniu od razu przełożyć razem z papierem do podłużnej formy o wymiarach 8/35 cm.
  • Rozkładamy truskawki 2. Truskawki opłukać pokroić wyłożyć spód truskawkami, resztę truskawek zmiksować blenderem.
  • Zalewamy masą 3. Galaretki rozpuścić w 1 1/4 szklanki wrzącej wody i ostudzić wymieszać z zmiksowanymi truskawkami. Lekko tężejącą masę wylewamy na truskawki w formie - schładzamy . Ciasto odwrócić do góry dnem, zdjąć papier i oprószyć cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy