Truskawkowy deser z budyniem i konfiturą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki, prosty deser który można zrobić jak przyjdą niespodziewani goście

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dkg truskawek
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    1 łyżeczka fix do śmietany
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki cukier kryształ
    0,4 litra mleka
    mięta

Truskawkowy deser z budyniem i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowuję, odlewam ½ szklanki zimnego mleka rozpuszczam budyń, dodaję cukier kryształ, i wlewam do gotującego mleka. Truskawki myję, obieram z szypułek połowę przesmażam na patelni. Dodaję cukier 1 łyżkę. Powstanie fajna konfitura, którą przekładam do pucharków. Na to zimny budyń, pokrojone pozostałe truskawki. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem waniliowym, dodaję fix. Wyciskam szprycą na deser. Podaję z miętą i bratkami.

Komentarze

Podobne przepisy