mus truskawkowy:
350 g truskawek
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody
piasek ciasteczkowy:
100 g herbatników typu petit jasnych
100 g herbatników typu petit ciemnych
krem budyniowy:
0,7 l mleka
1 budyń waniliowy
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 łyżka masła
Deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mus truskawkowy:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i miksujemy blenderem z cukrem. Żelatynę rozrabiamy w ciepłej wodzie, podgrzewamy w mikrofali 10 sek. aby się rozpuściła. Mieszamy z truskawkami.
piasek ciasteczkowy:
Herbatniki jasne i ciemne miksujemy razem w rozdrabniaczu na piasek.
krem budyniowy:
Na mleku gotujemy budyń, dodając pod koniec ekstrakt waniliowy, a po zdjęciu z ognia łyżkę masła.
Budyń studzimy.
Do wysokich szklanek lub pucharków nakładamy warstwami ciasteczka, budyń i mus truskawkowy.
Komentarze