Deser truskawkowy

3.67 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Deser truskawkowy

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mus truskawkowy:
    350 g truskawek
    1-2 łyżki cukru
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki wody
    piasek ciasteczkowy:
    100 g herbatników typu petit jasnych
    100 g herbatników typu petit ciemnych
    krem budyniowy:
    0,7 l mleka
    1 budyń waniliowy
    kilka kropli ekstraktu waniliowego
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mus truskawkowy:
    Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i miksujemy blenderem z cukrem. Żelatynę rozrabiamy w ciepłej wodzie, podgrzewamy w mikrofali 10 sek. aby się rozpuściła. Mieszamy z truskawkami.
    piasek ciasteczkowy:
    Herbatniki jasne i ciemne miksujemy razem w rozdrabniaczu na piasek.
    krem budyniowy:
    Na mleku gotujemy budyń, dodając pod koniec ekstrakt waniliowy, a po zdjęciu z ognia łyżkę masła.
    Budyń studzimy.

    Do wysokich szklanek lub pucharków nakładamy warstwami ciasteczka, budyń i mus truskawkowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Budyń Ciastka maślane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować