Truskawkowy deser

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Tradycyjny rosyjski deser

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - świeże truskawki: 500 gramów
    - gęsta śmietana: 1 szklanka
    - lody waniliowe: 400 gramów
    - likier pomaranczowy COINTREAU: 4 łyżki
    - starta wanilia: 1 szczypta
    - cukier1: 1 szczypta

Truskawkowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki dokładnie umyć i odszypułkować. Część z nich pokroić, posłodzić i zalać do marynowania likierem pomarańczowym.
  • 2. Wymieszać i odstawić do schłodzenia na około 2 godziny.
  • 3. Ubić śmietanę na sztywno, wymieszać z lekko rozpuszczonymi lodami i posłodzić.
  • 4. Całość podawać z resztą truskawek.
  • 5. By deser wyglądał efektowniej jego wierzch możemy udekorować kilkoma wyjątkowo ślicznymi truskawkami, polać syropem malinowym i posypać płatkami migdałowymi.

Komentarze

Podobne przepisy