Truskawkowo-bananowe fale Dunaju

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto naładowane owocami

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 szklanka cukru
    11/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    3 żółtka
    6 białek
    2 łyżki kakao
    truskawki

    Składniki na masę:
    1 kostka margaryny lub masła
    ½ litra mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru pudru
    3 banany
    1 cytryna
    1 żółta galaretka
    1 czerwona galaretka

Truskawkowo-bananowe fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodawać cukier kryształ, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Połowę ciasta wylać na blachę, do drugiej dać 2 łyżki kakao i wylać na białe ciasto. Na cieście układamy owoce truskawek i pieczemy całość do tzw. suchego patyczka w temp. 180 C.

  • 2. Mleko zagotować. Następnie dodać do gotującego się mleka wymieszane w małej ilości mleka żółtka, mąki i cukier puder. Budyń ostudzić. Zimny budyń połączyć z masłem i dodać na koniec tężejącą żółtą galaretkę rozpuszczoną wcześniej w ½ szklanki wody. Masę wyłożyć na ciasto. Ułożyć na niej pokrojone w plastry banany skropione wcześniej sokiem z cytryny. Całość zalać galaretką rozpuszczoną wedle przepisu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy