Truskawkowo-bananowe fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodawać cukier kryształ, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Połowę ciasta wylać na blachę, do drugiej dać 2 łyżki kakao i wylać na białe ciasto. Na cieście układamy owoce truskawek i pieczemy całość do tzw. suchego patyczka w temp. 180 C.
2.Mleko zagotować. Następnie dodać do gotującego się mleka wymieszane w małej ilości mleka żółtka, mąki i cukier puder. Budyń ostudzić. Zimny budyń połączyć z masłem i dodać na koniec tężejącą żółtą galaretkę rozpuszczoną wcześniej w ½ szklanki wody. Masę wyłożyć na ciasto. Ułożyć na niej pokrojone w plastry banany skropione wcześniej sokiem z cytryny. Całość zalać galaretką rozpuszczoną wedle przepisu.
Komentarze