Truskawkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W naczyniu wymieszać konfitury, 1/3 szkl. likieru pomarańczowego i sok pomarańczzowy.
2.W drugim naczyniu wymieszać serek mascarpone z 4 łyżkami likieru pomarańczowego.
3.W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę, cukier i wanilię.
4.Część ubitej kremówki wmieszać do mascarpone, by go rozrzedzić, po chwili dodać resztę i wymieszać.
5.Truskawki odszypułkować i pokroić w plasterki.
6.Przygotować naczynie o wymiarach 33x23x5,5cm.
7.Część konfitury wyłożyć na dno naczynia (ok.1/4 szkl.).
8.Na dnie formy ułożyć biszkopty, jeden przy drugim. Na nie wyłożyć konfiturę, następnie serek mascarpone, potem na wierzch pokrojone truskawki w plasterkach.
9.Warstwy powtórzyć.
10.Formę przykryć formą spożywczą i włożyć do lodówki na 8 godz. lub całą noc (ja wkładam na 8 godz.). Przed podaniem przyozdobić świeżymi plasterkami truskawek.
Porady
Można zmodyfikować przepis i zamiast truskawek użyć np. malin.
Komentarze