Truskawkowe Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 9 godz.

Bardzo smaczne ciasto. Uwielbiam tiramisu, a z truskawkami smakuje przepysznie. Przepis dostałam od siostry, która wprost przepada z truskawkami.

  • 9 godz.

Składniki:

  • -1,75 szkl. konfitury truskawkowej
    -1/3 szkl. + 4 łyżki pomarańczowego likieru
    -1/3 szkl. soku pomarańczowego
    - 450g serka mascarpone
    - 1 1/3 szkl. śmietany kremówki 30%
    -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    -podłużne biszkopty (ok.50 sztuk)
    -660g świeżych truskawek

Truskawkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu wymieszać konfitury, 1/3 szkl. likieru pomarańczowego i sok pomarańczzowy.
  • 2. W drugim naczyniu wymieszać serek mascarpone z 4 łyżkami likieru pomarańczowego.
  • 3. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę, cukier i wanilię.
  • 4. Część ubitej kremówki wmieszać do mascarpone, by go rozrzedzić, po chwili dodać resztę i wymieszać.
  • 5. Truskawki odszypułkować i pokroić w plasterki.
  • 6. Przygotować naczynie o wymiarach 33x23x5,5cm.
  • 7. Część konfitury wyłożyć na dno naczynia (ok.1/4 szkl.).
  • 8. Na dnie formy ułożyć biszkopty, jeden przy drugim. Na nie wyłożyć konfiturę, następnie serek mascarpone, potem na wierzch pokrojone truskawki w plasterkach.
  • 9. Warstwy powtórzyć.
  • 10. Formę przykryć formą spożywczą i włożyć do lodówki na 8 godz. lub całą noc (ja wkładam na 8 godz.). Przed podaniem przyozdobić świeżymi plasterkami truskawek.

Porady

Można zmodyfikować przepis i zamiast truskawek użyć np. malin.

Komentarze

Podobne przepisy