Truskawkowe rozgwiazdy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przez niektórych ochrzczone rozgwiazdami, przez innych ośmiorniczkami. Jakkolwiek by ich nie nazwać są pyszną i łatwą do wykonania przekąską, której nie można się oprzeć.

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g masła
    150 g cukru
    1 torebka cukru wanilinowego
    2 jajka
    150 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka

    Na wierzch:
    400ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru (może być cukier puder)
    150g truskawek

Truskawkowe rozgwiazdy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, w tym czasie wyłożyć formy do babeczek papilotkami (ja piekłam w silikonowych foremkach bez papilotek).
  • 2. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać cukier ucierając je na gładki krem. Pojedynczo dodawać jajka i nadal ucierać.
  • 3. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz mleko, gdy ciasto jest za gęste można dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
  • 4. Napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut sprawdzając patyczkiem ciasto.
  • 5. Gdy babeczki będą wystudzone ubić śmietanę na sztywno z cukrem. Wyłożyć śmietanę łyżeczką na babeczki. Truskawki pokroić na ćwiartki i układać grubszymi końcami do środka na babeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy