Przez niektórych ochrzczone rozgwiazdami, przez innych ośmiorniczkami. Jakkolwiek by ich nie nazwać są pyszną i łatwą do wykonania przekąską, której nie można się oprzeć.
40 min
Składniki:
150 g masła
150 g cukru
1 torebka cukru wanilinowego
2 jajka
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Na wierzch:
400ml śmietany 30%
2 łyżki cukru (może być cukier puder)
150g truskawek
Truskawkowe rozgwiazdy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, w tym czasie wyłożyć formy do babeczek papilotkami (ja piekłam w silikonowych foremkach bez papilotek).
2.Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać cukier ucierając je na gładki krem. Pojedynczo dodawać jajka i nadal ucierać.
3.Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz mleko, gdy ciasto jest za gęste można dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
4.Napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut sprawdzając patyczkiem ciasto.
5.Gdy babeczki będą wystudzone ubić śmietanę na sztywno z cukrem. Wyłożyć śmietanę łyżeczką na babeczki. Truskawki pokroić na ćwiartki i układać grubszymi końcami do środka na babeczki.
Komentarze