Niedługo zacznie się sezon na truskawki. Polecam to ciasto jest delikatne i pyszne. Pasuje na każdą okazję.
Składniki:
Składniki na biszkopt:
3 jajka, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek cukru, 6 łyżek oleju, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na truskawkową masę:
2 galaretki o truskawkowym smaku, 50 dag truskawek umytych i pozbawionych szypułek, 40 dag serka homogenizowanego truskawkowego ( lub waniliowego) oraz 20 dag jogurtu o smaku naturalnym
Na wierzch ciasta:
15 dag oczyszczonych truskawek oraz galaretka o samu truskawkowym
Truskawkowa poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie galaretki na masę truskawkową rozpuszczamy w 300ml wrzącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
Biszkopt: Białka bijemy na sztywną pianę. Powoli ciągle ubijając wsypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku i wlewamy lej, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy 26 cm przez ok 30 min w 170 stopniach.
By masa lepiej przylegała do ciasta, z zimnego biszkoptu odkrawamy górę.
Masa truskawkowa: Truskawki miksujemy, dodajemy jogurt, serek homogenizowany i przygotowane wcześniej tężejące galaretki. Wylewany masę na biszkopt i wstawiamy do lodówki w celu stężenia.
Na masie truskawkowej ( po stężeniu) układamy dekoracyjnie truskawki i zalewamy trzecią tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400 ml wody.
Porady
Dekorację na wierzchu można zrobić także z innych owoców. Ja swoje ciasto udekorowałam truskawkami i borówkami.
Komentarze