Deser truskawkowy z galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny deser którym zachwycisz znajomych i rodzinę

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 250 g. świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 200 ml. mleka 2 łyżeczki żelatyny spożywczej 130 g. cukru pudru 1 cukier waniliowy 200 g, śmietanki 30% Fix do śmietanki Kilka Biszkoptów Rurki waflowe

Deser truskawkowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki odszypułkowujemy , płuczemy i odsączamy z wody. Żelatynę rozpuszczany w gorącym mleku dokładnie mieszamy. Połowę truskawek miksujemy z 3 łyżeczkami cukru. Drugą część truskawek kroimy i układamy je na spód każdego pucharka. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy i zimną wlewamy porcjami do pucharków na pokrojone truskawki. Wstawiamy do lodówki na 40-50 min. Do zimnego mleka z żelatyną dodajemy zmiksowany mus truskawkowy , mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Na stężoną już galaretkę układamy biszkopty. Następnie wlewamy porcjami 2 warstwę i ponownie odstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Schłodzoną śmietanę 30% miksujemy 1 minutę dodajemy do niej fix zmieszany z cukrem waniliowym. i 50 gram cukru pudru i ponownie miksujemy na najwyższych obrotach przez 60 sekund. Dobrze schłodzony deser dekorujemy przygotowanym kremem śmietankowym i truskawkami

Porady

Można też użyć bitej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy