Deser truskawkowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki odszypułkowujemy , płuczemy i odsączamy z wody. Żelatynę rozpuszczany w gorącym mleku dokładnie mieszamy. Połowę truskawek miksujemy z 3 łyżeczkami cukru. Drugą część truskawek kroimy i układamy je na spód każdego pucharka. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy i zimną wlewamy porcjami do pucharków na pokrojone truskawki. Wstawiamy do lodówki na 40-50 min. Do zimnego mleka z żelatyną dodajemy zmiksowany mus truskawkowy , mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Na stężoną już galaretkę układamy biszkopty. Następnie wlewamy porcjami 2 warstwę i ponownie odstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Schłodzoną śmietanę 30% miksujemy 1 minutę dodajemy do niej fix zmieszany z cukrem waniliowym. i 50 gram cukru pudru i ponownie miksujemy na najwyższych obrotach przez 60 sekund. Dobrze schłodzony deser dekorujemy przygotowanym kremem śmietankowym i truskawkami
Komentarze