Trufle alkoholowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najlepsza słodycz imprezowa

  • 30 min

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 60% kakao
    ½ tabliczki czekolady z orzechami (z drobnymi orzechami)
    ½ zapachu rumowego
    2 kieliszki rumu lub innego smakowego alkoholu (ja dodałam amaretto)
    15 herbatników
    1 łyżka masła


    Posypka:
    Kawa mielona lub kakao lub czekolada do picia

Trufle alkoholowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło w kąpieli wodnej. Pokruszyć czekolady i dodać je do roztopionego masła. Cały czas mieszać. Jak roztopi się już czekolada dodać pokruszone herbatniki. Wszystko razem wymieszać na masę. Dodać do tej masy 2 kieliszki wybranego alkoholu i ½ zapachu rumowego. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Odstawić chwilę do wystygnięcia (2 min). Uformować z masy kulki i obtoczyć w wybranej posypce.

    SMACZNEGO:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy