1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 60% kakao
½ tabliczki czekolady z orzechami (z drobnymi orzechami)
½ zapachu rumowego
2 kieliszki rumu lub innego smakowego alkoholu (ja dodałam amaretto)
15 herbatników
1 łyżka masła
Posypka:
Kawa mielona lub kakao lub czekolada do picia
Trufle alkoholowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić masło w kąpieli wodnej. Pokruszyć czekolady i dodać je do roztopionego masła. Cały czas mieszać. Jak roztopi się już czekolada dodać pokruszone herbatniki. Wszystko razem wymieszać na masę. Dodać do tej masy 2 kieliszki wybranego alkoholu i ½ zapachu rumowego. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Odstawić chwilę do wystygnięcia (2 min). Uformować z masy kulki i obtoczyć w wybranej posypce.
Komentarze