tradycyjny tort ześmietaną i owocami

0 (0 ocen)

najprostszy tort zawsze jest najlepszy

Składniki:

  • biszkopt
    4 jajka
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    puszka brzoskwiń

    śmietana kremówka 2x 300 ml
    2 śmietan fixy
    cukier puder według gustu

Tradycyjny tort ześmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy. pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.


  • 2. śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fiksem i dodajemy cukier puder.
  • 3. Puszkę brzoskwiń odsączamy z syropu i kroimy w kostkę.
  • 4. biszkopt kroimy na 3 części. Na pierwszy blat nakładamy 1/3część śmietany i układamy na niej brzoskwinie, przykrywamy drugim blatem i drugą część śmietany i brzoskwinie przykrywamy 3 blatem.
  • 5. trzecią część śmietany barwimy na różowo,przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i formujemy "okrągłe ślimaczki" które stworzą różyczki na całym torcie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy