Tradycyjny tort ześmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy. pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
2.śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fiksem i dodajemy cukier puder.
3.Puszkę brzoskwiń odsączamy z syropu i kroimy w kostkę.
4.biszkopt kroimy na 3 części. Na pierwszy blat nakładamy 1/3część śmietany i układamy na niej brzoskwinie, przykrywamy drugim blatem i drugą część śmietany i brzoskwinie przykrywamy 3 blatem.
5.trzecią część śmietany barwimy na różowo,przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i formujemy "okrągłe ślimaczki" które stworzą różyczki na całym torcie
Komentarze