Tort tradycyjny

4.5 (173 ocen)

Mój ulubiony przepis na tort.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na poncz:
    1 szklanka wody
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru
    kilka kropli aromatu rumowego

    Składniki na masę:
    750ml śmietany kremówki 30%
    3 śmietan fixy
    3 łyżki cukru pudru

    1 słoik dżemu (smak dowolny u mnie truskawkowy)
    do dekoracji owoce wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na biszkopt całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Ubijać nawet do 15 minut. Oba rodzaje mąki i proszek przesiać przez sito. Dodawać delikatnie do masy. Wlać do tortownicy i piec ok. 50 minut . Najpierw 160 stopniach
    a gdy ciasto wyrośnie zwiększyć do 180. Ostudzić i przeciąć na trzy krążki.
  • 2. Na poncz w gorącej wodzie rozpuścić cukier. Ostudzić. Dodać sok z cytryny i aromat.
  • 3. Na masę śmietanę ubić, dodać cukier puder i na końcu śmietan fixy.
    Dżem podgrzać w garnuszku a następnie zmiksować na jednolitą masę.
  • 4. Każdy krążek biszkopta nasączyć przygotowanym ponczem. Spodni krążek posmarować połową dżemu, nałożyć śmietanę.
    Przykryć drugim krążkiem. Posmarować go resztą dżemu i nałożyć śmietanę.
    Przykryć ostatnim krążkiem
  • 5. Wierzch i boki posmarować cienko resztą śmietany. Udekorować owocami, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować