Tort tiramisu

0 (0 ocen)

Pyszny i sprawdzony przepis.

Składniki:

  • • Biszkopt:
    5 jajek
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    250 g śmietany kremówki
    ½ szklanki cukru pudru
    ok. 200g serka mascarpone
    podwójne espresso
    2 łyżki wódki lub amaretto
    kakao

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C . Piec 35 minut.
  • 2. Ubijć śmietanę z cukrem. Dodać ser mascarpone i wymieszać na niskich obrotach.
  • 3. Espresso wymieszać z alkoholem tak by było 3/4 szklanki do nasączania biszkoptów.
    Nasączyć biszkopt, i posmarować kremem, posypać kakao.
  • 4. Udekorować pozostałym kremem i kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy