Tort "Prababka" migdałowy z masą z orzechów laskowych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Z babcinej kolekcji

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 25 dag migdałów
    8 jajek
    24 dag cukru pudru
    3 dag bułki tartej

    Nadzienie:
    25 dag orzechów laskowych
    25 dag cukru pudru
    1 szklanka śmietanki 30%
    wanilia lub cukier waniliowy

    Lukier waniliowy:
    30 dag cukru
    1/2 łyżki octu
    cukier waniliowy

Tort "prababka" migdałowy z masą z orzechów laskowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały sparzone, obrane, wysuszone i zmielone utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Dodać sztywną pianę z białek i tartą bułkę. Piec w tortownicy wyłożonej posmarowanym pergaminem w średniej temperaturze przez 30 min.
  • 2. Nadzienie:
    Orzechy laskowe zrumienić, otrzeć z naskórka i zmielić. Dodać wanilię, cukier puder i śmietankę. Wszystko utrzeć.
  • 3. Lukier waniliowy:
    Cukier z odrobiną wody i octu gotować ok. 20 min. Dalej ucierać lukier łyżką drewnianą, dodać cukier waniliowy i gdy syrop zacznie bieleć, rozrzedzić odrobiną gorącej wody i ucierać dalej.
  • 4. Schłodzony tort przekroić na dwa razy, przełożyć nadzieniem i dość gęstym lukrem oblać tort. Udekorować migdałami i orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy