Tort amoniakowe cudo.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczny tort.

  • 2 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna pół kilograma
    cukier puder 5 dag
    masło 5 dag
    amoniak opakowanie
    żółtka 2 sztuki
    jedno całe jajko
    śmietana 18% do wyrobienia ciasta
    masa:
    jajka 5 sztuk
    cukier 40 dag
    cukier waniliowy małe opakowanie
    masło 83% 40 dag
    dodatki:
    kakao 1 łyżka
    dżem porzeczkowy słoiczek
    dżem morelowy słoiczek
    czekolada mleczna

Tort amoniakowe cudo. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na tort 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, by było elastyczne. Podzielić na 12 części.
    Bardzo cieniutko rozwałkować i piec na dużej (30 centymetrowej ) tortownicy. Na jasno złoty kolor. Okrawki które nam zostają od formowania ciasta na tortownicy, upiec i pokruszyć.
  • 2. Robimy masę. Całe jajka oraz cukry ubijamy na parze aż zgęstnieją, trwa to około 20-30 minut.Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy masło i ucieramy na błyszczącą masę.Krążki ciasta smarujemy dwoma łyżkami masy, dwie warstwy. Potem warstwa dżemu porzeczkowego, na to znów dwie warstwy kremu i dżem morelowy. Następnie dwie warstwy kremu i dżem porzeczkowy i ostatnie dwie warstwy masy.
    Możemy zostawić 2 łyżki masy do dekoracji, a resztę wymieszać z kakao. Kakaową masą posmarować brzeg i wierzch tortu. Brzegi posypać upieczonymi i pokruszonymi okrawkami ciasta.
    Wierzch posypujemy startą czekoladą, dekorujemy zostawioną białą masą lub innymi dekoracjami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy