mąka pszenna pół kilograma
cukier puder 5 dag
masło 5 dag
amoniak opakowanie
żółtka 2 sztuki
jedno całe jajko
śmietana 18% do wyrobienia ciasta
masa:
jajka 5 sztuk
cukier 40 dag
cukier waniliowy małe opakowanie
masło 83% 40 dag
dodatki:
kakao 1 łyżka
dżem porzeczkowy słoiczek
dżem morelowy słoiczek
czekolada mleczna
Tort amoniakowe cudo. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta zagnieść, by było elastyczne. Podzielić na 12 części.
Bardzo cieniutko rozwałkować i piec na dużej (30 centymetrowej ) tortownicy. Na jasno złoty kolor. Okrawki które nam zostają od formowania ciasta na tortownicy, upiec i pokruszyć.
2.Robimy masę. Całe jajka oraz cukry ubijamy na parze aż zgęstnieją, trwa to około 20-30 minut.Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy masło i ucieramy na błyszczącą masę.Krążki ciasta smarujemy dwoma łyżkami masy, dwie warstwy. Potem warstwa dżemu porzeczkowego, na to znów dwie warstwy kremu i dżem morelowy. Następnie dwie warstwy kremu i dżem porzeczkowy i ostatnie dwie warstwy masy.
Możemy zostawić 2 łyżki masy do dekoracji, a resztę wymieszać z kakao. Kakaową masą posmarować brzeg i wierzch tortu. Brzegi posypać upieczonymi i pokruszonymi okrawkami ciasta.
Wierzch posypujemy startą czekoladą, dekorujemy zostawioną białą masą lub innymi dekoracjami.
Komentarze