Torcik budyniowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ten torcik jest moją specialnością. Prosty i smaczny z sezonowymi owocami, masą budyniową na soku pomarańczowym oraz pysznemi dodatkami.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8jaj
    1szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 budyń czekoladowy
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody do białek
    2łyżki kakao

    Masa budyniowa:
    2budynie śmietankowe
    1litr soku pomarańczowego
    4łyżki cukru
    3żółtka
    1kostka margaryny

    Poncz:
    1szkl. soku pomarańczowego

    Dodatkowo:
    barwnik niebieski
    margaretki
    posypka
    truskawki
    banany


Torcik budyniowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 45min. w 170C. Wystudź.Tortownica 30. Po upieczeniu przetnij biszkopt na pół oraz nasącz sokiem pomarańczowym.
  • 2. W niecałej szkl. soku rozrób budynie dodając cukier i żółtka-zmiksuj. Pozostały sok zagotuj. Do gotującego wlej masę budyniową-ugotuj budyń. Pozostaw do ostudzenia. Następnie dodaj margarynę-zmiksuj. Masę podziel na dwie części- jedną pozostaw bez zmian a do drugiej daj parę kropli barwnika tak aby masa nabrała lekkiego koloru. Masą przełóż ciasto. Udekoruj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy