torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pierwsze truskawki kupione w maju muszą znaleźć się w tym torciku.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna tortowa: 1 szklanka
    - cukier: 0.75 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - masło do kremu: 1 sztuka
    - żółtka - krem: 4 sztuki
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - truskawki: 0.5 kilograma
    - galaretka o smaku truskawkowym: 3 sztuki

Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik truskawkowy 1. Biszkopt: bialka ubijamy na sztywna piane z cukrem, nastepnie dodajemy na zmiane po trochu maki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i zoltek, ciagle ubijajac. Gdy powstania nam gladka masa, przelewamy do tortownicy i pieczemy 25 min w 180 stopniach.

    Krem: zoltka ucieramy z cukrem do bailosci, nastepnie dodajemy kawalkami margaryne i ucieramy na krem.

    Biszkopt przekrawamy i smarujemy kremem, na wierzchu ukladamy truskawkami i zalewamy galaretkami rozp. w 1 litrze wody tezejace.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy