Torcik porzeczkowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Torcik ma niepowtarzalny smak, smakuje całej rodzinie.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szkl cukru
    1 jajko
    1/2 szkl mąki
    1/2 kostki masła
    1 łyżeczka amoniaku
    1/2 kg mąki
    Masa:
    3 jaja
    1/2 szkl cukru
    1/4 szkl soku porzeczkowego
    1 łyżeczka kakao
    1 i 1/2 masła
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    25 g spirytusu
    dżem z czarnej porzeczki

Torcik porzeczkowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Cukier, jajko, masło amoniak i 1/2 szkl mąki zagnieść i zostawić na noc w lodówce. Rano wyjąć ciasto i dodać 1/2 kg mąki. Zagnieść i upiec z tego 5 placków.
    Masa:
    Jaja z cukrem ubić na parze. Do ubitych jaj dodać gorący sok porzeczkowy. Przestudzić masę i dodać kakao. Masła utrzeć z masą jajeczną dodać kwasek cytrynowy i spirytus.
    Przekładać placki 1 raz dżemem a resztę masą. Ciasto polać polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy