Tort porzeczkowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 10 osób

Tort porzeczkowo-czekoladowy

  • 24 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 białek,
    - 5 żółtek,
    - ok. 1 szklanki mąki tortowej,
    - 3/4 szklanki cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 5 łyżek oleju,
    - szczypta soli.

    Mus z białej czekolady:
    - śmietana 30% (ok. 250ml),
    - tabliczka białej czekolady 100g.

    Frużelina porzeczkowa:
    - ok. 350 g czarnych porzeczek + woda ok. 1/2 szklanki wody lub więcej,
    - 1/2 szklanki cukru (do smaku),
    - 3 łyżeczki żelatyny+ woda do przykrycia i napęcznienia żelatyny.

    Krem porzeczkowy,
    - frużelina porzeczkowa,
    - 500 g mascarpone,
    - ew. cukier (do smaku).

    Dodatkowo:
    - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej plus wrzątek (do nasączenia biszkoptów),
    - sezonowe owoce: maliny, borówka amerykańska, czerwona porzeczka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort porzeczkowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, ciągle mieszając. Dodajemy żółtka i powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się, iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy (użyłam o średnicy ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto, pieczemy w 180° ok. 30 min. (użyłam opcji góra-dół). Ciasto ma być ładnie zarumienione, a drewniany patyczek (do sprawdzenia) suchy. Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem "do góry nogami" (odwróciłam je na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia). Ciasto leży sobie odwrócone na szkle/desce do krojenia i stygnie. Po ok. 45 min. odwracamy tortownicę. Odkrawamy ciasto dookoła od blaszki. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy w poziomie na 4 równe blaty. Możemy biszkopt upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień ciasto lepiej się kroi.

    Frużelina porzeczkowa:
    Porzeczki wsypujemy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wody, słodzimy. Gotuję aż owoce rozpadną się. W tym czasie żelatynę zalewam wodą do jej przykrycia. Odstawiam do napęcznienia. Przecedzam mocno wyciskając sok przez sitko. Odstawiam do ostygnięcia, ewentualnie dodaję cukier i wodę aby rozcieńczyć sok. Następnie Żelatynę przekładam do garnuszka lub topię w mikrofali. UWAGA: Gotując żelatynę nie możemy doprowadzić jej do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do porzeczek, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Także mieszam ręczną ubijaczką do jajek. Studzimy, a następnie chłodzimy chwilę w lodówce, by frużelina nam zgęstniała, ale wciąż była lejąca się.

    Krem porzeczkowy:
    Mascarpone łączymy z gęstniejącą frużeliną. Na niskich obrotach miksera mieszamy (końcówką do ubijania jajek), aby nie było grudek. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia i zgęstnienia.

    Mus z białej czekolady:
    Najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy kostki białej czekolady, mieszamy do stopienia, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Przykrywamy folią spożywczą górę dociskając ją do śmietanki, tak aby z wierzchu nie utworzył się nam kożuch. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego, tak będzie łatwiej nakładać na tort.

    Tort:
    Na paterę wykładamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy kawą. Następnie nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego krem porzeczkowy. W ten sposób krem łatwiej się nakłada na tort i nie "wypada" poza blat biszkoptu. Krem nakładam jedną grubszą warstwą dookoła spiralą. Wysokość warstwy robimy większą niż wysokość blatu biszkoptu lub porównywalną. Końcówki blatu pozostawiam bez kremu, gdyż gdy położymy kolejny blat biszkoptu krem dojdzie do końca blatu. (Ten sposób uchroni nas od "wylewania się" kremu poza biszkopt). Na krem porzeczkowy wykładamy borówkę amerykańską. Następnie kładę kolejny biszkopt. Na niego krem z białej czekolady - nakładam rękawem pozostawiając tak samo jak poprzednio puste miejsce na końcach biszkoptu, do kremu wciskam maliny. Kładę biszkopt, następnie wykładam ponownie porzeczkowy krem i borówkę i ostatni blat biszkoptu. Żeby tort trzymał kształt możemy użyć metalowego rantu do tortu. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Z pozostałego kremu albo białego albo porzeczkowego obtaczamy tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
Rabat 25%
Rabat 25%
Rabat obowiązuje w salonach re... więcej»
Zobacz
+
Rabat 25%
Online
Stacjonarnie

Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 499 zł
-20% przy zakupach za min. 499 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 499 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować