tarta z porem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Na proszoną kolację rewelacyjne danie...

  • 20 min

Składniki:

  • 1. mąka pszenna 1 szklanka
    2. masło 12 dkg
    3. śmietana kremowa 3 łyżki
    4. żółtko 1 sztuka
    5. sól, pieprz, papryka do smaku
    6. por 2 sztuki, białe części
    7. cebula 1 sztuka
    8. oliwa 1 łyżka
    9. kiełbasa salami 6 plastrów, paprykowa
    10.parmezan 4 łyżeczki, tarty

Tarta z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, śmietany, żółtka, szczypty soli zagnieść ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkować, wyłożyć dwie małe formy do tarty. Upiec w temperaturze 220 stopni około 10 minut.
  • 3. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną cebulę.Dodać por pokrojony w krążki, podsmażać jeszcze chwilę, doprawić solą,pieprzem,papryką.
  • 4. Zimnym farszem napełnić tarty, położyć po 3 plasterki kiełbasy, posypać 2 łyżeczkami sera. Zapiekamy około 10 minut, żeby ser się roztopił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy