TARTA Z ŁOSOSIEM

0 (0 ocen)

  • 30 min

To pierwsza tarta, która zrobiłam wspólnie z mężem, który nie umie gotować, ale przy tej tarcie bardzo się starał, pomagać jak tylko potrafi.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (schłodzonego w lodówce)
    5 jaja
    1 opakowanie śmietany 18%
    1 opakowanie ok. 100 gr wędzonego łososia
    20 dkg pieczarek
    1 papryczka chilli
    15 dkg żółtego sera
    pieprz, sos sojowy, papryka w proszku.

Tarta z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na maśle. Papryczkę chili pokroić, można usunąć z środka pestki, aby była mniej ostra. Ser zatrzeć na tarce. Do miski wbijamy jaja, roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę ,starty żółty ser, 2 łyżeczki sosu sojowego , pieprz i łyżeczkę papryki słodkiej w proszku. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie rozwałkujemy, aż będzie cienkie. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Usuwamy wystające brzegi ciasta. Na cieście rozkładamy łososia, wsypujemy pieczarki i papryczkę chili. Zalewamy mieszanką jajeczną. Pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy