Tarta z gruszkami

0 (0 ocen)

Ciasto efektownie się prezentuje i nie jest słodkie.

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki
    3 łyżeczki kakao
    100g cukru
    200g zimnego masła
    1 jajko
    Nadzienie:
    1 budyń waniliowy
    4 łyżki cukru
    400ml mleka
    300g serka mascaropne
    3-4 duże gruszki
    1/2 l białego wina
    1/2 szklanki wody
    sok z 1/2 cytryny
    1 laska wanilli
    1 łyżka startej czekolady

Tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do przesianej mąki dodajemy cukier,masło,kakao i jajko.Zagniatamy kruche ciasto,zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.Ciastem wylepiamy formę do tarty,nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200'C na około 20 minut.
    Nadzienie:
    Budyń gotujemy według przepisy na opakowaniu z zachowaniem proporcji przepisu.Czyli 400 ml mleka i 4 łyżki cukru.Dodatkowo dodajemy do mleka ziarenka wanilii.Odstawiamy do ostygnięcia.Kiedy budyń będzie zimny dodajemy do niego serek mascarpone.Dokładnie mieszamy.Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne.Kroimy na ćwiartki.Do garnka wlewamy wino,sok z cytryny,cukier waniliowy i wodę.Wszystko doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy gruszki i gotujemy przez 10 minut.Jeśli gruszki są twarde możemy gotować dłużej.Gruszki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Na ciasto wykładamy krem.Na wierzchu układamy gruszki.Ozdabiamy startą gorzką czekoladą.Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy