Tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy cukier,masło,kakao i jajko.Zagniatamy kruche ciasto,zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.Ciastem wylepiamy formę do tarty,nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200'C na około 20 minut.
Nadzienie:
Budyń gotujemy według przepisy na opakowaniu z zachowaniem proporcji przepisu.Czyli 400 ml mleka i 4 łyżki cukru.Dodatkowo dodajemy do mleka ziarenka wanilii.Odstawiamy do ostygnięcia.Kiedy budyń będzie zimny dodajemy do niego serek mascarpone.Dokładnie mieszamy.Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne.Kroimy na ćwiartki.Do garnka wlewamy wino,sok z cytryny,cukier waniliowy i wodę.Wszystko doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy gruszki i gotujemy przez 10 minut.Jeśli gruszki są twarde możemy gotować dłużej.Gruszki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Na ciasto wykładamy krem.Na wierzchu układamy gruszki.Ozdabiamy startą gorzką czekoladą.Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce.
Komentarze