Pyszna tarta z ciasta kruchego ze szpinakiem i boczkiem.
15 min
Składniki:
ciasto kruchego (ok 400g)
300g szpinaku mrożonego (może być i więcej)
300g boczku
7-10 jajek
250g sera w kawałku do starcia
ząbek czosnku
sól
pieprz
chili
Tarta z boczkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych proporcji wychodzą dwie tarty. Boczek smażę na patelni. Szpinak rozmrażam i mieszam razem z boczkiem w misce. Czekam aż lekko wystygnie po czym wlewam rozbełtane jajka. Przyprawiam wszystko solą pieprzem i chili, wyciskam czosnek. W naczyniu rozprowadzam cienko ciasto robiąc wysokie "brzegi". Naczynie może być dowolnego kształtu - ja osobiście używam okrągłego oraz kwadratowego zarazem. Gdy już uklepię ciasto w naczyniu nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wlewam jajka z boczkiem i szpinakiem a na samą górę sypię starty ser. Zapiekam ok 25 -30 min. Smacznego !
Komentarze