Tarta szpinakowo – pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na 1 godzinę do lodówki. Odłożyć trochę ciasta, pozostałe rozwałkować i przenieść za pomocą wałka na formę do tarty. Wyłożyć masę szpinakową i pomidorową według własnej koncepcji. Pozostałym ciastem udekorować wierzch tarty. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do zrumienienia.
2.
Nadzienie szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcedzić z wody. Cebulę czosnek drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dołożyć do nich szpinak, podsmażyć, aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec dołożyć pokruszony ser feta, krótko zamieszać, aby ser za bardzo się nie rozpadł. Doprawić do smaku. Ostudzić.
3.Nadzienie pomidorowe: Pomidory włożyć na patelnię, smażyć aż odparuje cała woda. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła, doprawić do smaku. Zimną masę połączyć z jajkiem.
Komentarze