Tarta śmietankowo-agrestowa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Uwielbiam ciasta z agrestem lub porzeczką, są lekko kwaskowe, po prostu pyszne:)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - agrest: 0.5 kilograma
    - margaryna w kostce: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - śmietana kremówka 30 - 36%: 150 mililitrów
    - miód prawdziwy: 1 łyżka
    - żółtka jaj: 2 sztuki
    - budyń śmietankowy: 2 łyżeczki
    - cukier puder (do posypania): 2 łyżki

Tarta śmietankowo-agrestowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę, cukier i jajko zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do lodówki na 40 min.
  • 2. Ubijamy śmietanę, dodajemy żółtka, budyń i miód delikatnie mieszając.
  • 3. Zimne ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy, tak aby placek był nieco większy niż średnica foremki na tartę. Wykładamy ciasto do foremki pozostałe ciasto na brzegach należy odkroić. Pieczemy ok 20 min.
  • Tarta śmietankowo-agrestowa 4. Na ostudzone ciasto nakładamy śmietanę, posypujemy ją agrestem, a następnie za pomocą tarki i pozostałego po odkrojeniu ciasta robimy kruszonkę. Tartę pieczemy ok 35 min. w 180 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy