Agrestowa Chmurka

  • wyświetlono: 2264 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Obłędnie smaczne ciasto z bezą, agrestem i galaretką.

akrobatka22
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto kruche:
100 g zimnego masła
250 g mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
50 g cukru pudru
3 żółtka

Warstwa agrestowa:
500 g agrestu
2 galaretki agrestowe
750 ml gorącej wody (3 szkl)

Masa śmietankowa:
400 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
3 łyżki cukru pudru
150 g serka mascarpone
1/2 op. galaretki agrestowej (37,5 g)
1/2 szkl gorącej wody

Beza:
4 białka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
3/4 szkl cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Agrestowa Chmurka

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Od razu wyłożyć je do kwadratowej blaszki o wymiarach 24x24 cm, którą wcześniej wyścielić papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem i schować do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 20 minut do zezłocenia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Beza: Białka (powinny być w temperaturze pokojowej!) ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Pod koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać szpatułką do ubitych białek.

    Śnieżnobiałą pianę rozsmarować na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, w której piekliśmy kruchy spód (24x24 cm). Beza podczas pieczenia urośnie, więc pamiętajcie, by zostawić 0,5-1 cm margines z każdej strony blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 130 st.C przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a bezę pozostawić w nim do ostudzenia (u mnie były to dwie godzinki- w tym czasie "bawiłam się" z galaretkami).
  • 3. Warstwa agrestowa: Agrest umyć, osuszyć i oczyścić z końcówek. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, po ostudzeniu wstawić do lodówki w celu szybszego stężenia. Gdy galaretka zacznie się ścinać, wymieszać ją z agrestem i od razu wylać na podpieczony spód w blaszce. Całość schłodzić, aż do stężenia warstwy agrestowej.
  • 4. Masa śmietankowa: Galaretkę (połowę opakowania) rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia.

    Mascarpone krótko zmiksować mikserem. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder oraz zmiksowany wcześniej serek mascarpone, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do śmietankowej masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.

    Blaszkę ze spodem i galaretką z agrestem wyjąć z lodówki. Masę śmietankową rozprowadzić po galaretce, wyrównać szpatułką. Na wierzch ciasta ostrożnie położyć ostudzoną chrupiącą bezę, lekko docisnąć.

    Agrestową Chmurkę schłodzić w lodówce jeszcze kilka godzin, by dobrze się kroiła. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

agrest

Komentarze

Podobne przepisy

BANANOWA CHMURKA

Dodane przez: agus11013

Bananowa chmurka

Sama nazwa ciasta mówi wszystko,...

image-1cn3st1

Dodane przez: wiesiołek

Agrestowa szarlotka

Jabłka w połączeniu z agrestem...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

Sernik lekki jak chmurka

Dodane przez: mariwanna

Sernik lekki jak chmurka

Lekki jak chmurka, delikatny i...

Wiśniowa chmurka

Dodane przez: ewiczka2304

Ciasto Wiśniowa chmurka

Przepis inspirowany ciastem Agrestowa...

CISTO  TRUSKAWKOWA   CHMURKA

Dodane przez: Mariola123

CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA

Ciasto truskawkowa chmurka jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE