tarta jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam owoce, ale moim ulubionym są jabłka, więc zazwyczaj piekę ciasta z dodatkiem tych owoców:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    250g mąki
    125g masła
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    oraz:
    5 jabłek
    1 łyżka cynamonu
    4 łyżki cukru
    1 łyżka mąki
    1 jajko
    1 łyżka masła

Tarta jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:mąkę przesyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj. Następnie wbij jajko, dodaj cukier i sól. Zagnieć ciasto. Potem zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
    Potem ciasto rozwałkuj i wylep nim formę na tartą, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
  • 2. Surowe ciasto posyp wcześniej wymieszaną mąkę z 2 łyżkami cukru. Na to wyłóż pokrojone w cienkie plastry jabłka, wcześniej wymieszane z cynamonem i resztą cukru. Następnie pozawijaj boki ciasta na jabłka. Boki ciasta wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Dodatkowo jabłka polej roztopionym masłem. Piecz ok. 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy