• Tarciuch

    Dodane przez: kasiulka34

  • Inaczej Pleśniak

  • tarciuch

    Składniki

    60 dkg.mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    1 duża łyżka kwaśnej śmietany
    1i1/2 łyżki kakao
    25dkg.miękkiej margaryny
    1 słoiczek powideł śliwkowych (400gr)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Z mąki,cukru,margaryny,proszku do pieczenia,śmietany i samych żółtek zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na 3 równe części jedną część wykładamy na blaszkę(25cmx40cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ,do drugiej części dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy ,oraz wsadzamy na około 1 godz.do zamrażalnika i trzecią część jasną również wsadzamy na godzinę do zamrożenia. Powidła wykładamy na ciasto,które mamy w blaszcze,na powidła ścieramy na grubej tarce ciasto ciemne,na ciasto ciemne rozkładamy piane ubitą z 5 białek i ścieramy ciasto jasne. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika 180'C i pieczemy 45min.

  • Rady

    Blaszka 25cm x 40cm

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 0 komentarzy

Dodane przez: kasiulka34

kasiulka34 47

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-04-08T11:10:11+02:00

138 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »