Szybka frittata z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ustawić piekarnik na funkcję grill na 200st.
Rozgrzać patelnię z oliwą, wrzucić pokrojoną dynię, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć przez kilka chwil aż się boki dyni zarumienią. Dorzucić pokrojoną czerwoną cebule, kostki papryki i garść pokrojonego szczypioru. Smażyć razem przez 2 minuty.
2.Ubić jajka z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać jajka, na wierzch ulożyc plastry salami posypać pokruszonym plastrem fety i koziego sera i przykryć pokrywką aż sie góra lekko zetnie. Zdjąć z ognia i posypać startym serem na wierzchu.
3.Wstawić patelnię do piekarnika na najwyższą półkę (upewnić się należy że nasza patelnia nie ma plastikowej rączki) i piec do czasu zarumienienia się wierzchu frittaty. Posypać kawałkami plastra fety, natką i szczypiorem.
Komentarze