Szybka frittata z dynią

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kocham frittatę - jest to jedna z najprostszych rozwiązań na szybki obiad lub kolację.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - Jajko: 3 sztuki
    - dynia pokrojona w kostkę 1 cm: 0.5 szklanki
    - mleko: 1 łyżka
    - salami paprykowe: 4 plastry
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - zielona część dymki (szczypior): 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - natka pietruszki (posiekana): 1 łyżka
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - kozi ser kawałek: 2 plastry
    - feta kawałek: 2 plastry
    - ementaler starty: 1 szklanka
    - czerwona cebula: 0.5 sztuki

Szybka frittata z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ustawić piekarnik na funkcję grill na 200st.
    Rozgrzać patelnię z oliwą, wrzucić pokrojoną dynię, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć przez kilka chwil aż się boki dyni zarumienią. Dorzucić pokrojoną czerwoną cebule, kostki papryki i garść pokrojonego szczypioru. Smażyć razem przez 2 minuty.
  • 2. Ubić jajka z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać jajka, na wierzch ulożyc plastry salami posypać pokruszonym plastrem fety i koziego sera i przykryć pokrywką aż sie góra lekko zetnie. Zdjąć z ognia i posypać startym serem na wierzchu.
  • 3. Wstawić patelnię do piekarnika na najwyższą półkę (upewnić się należy że nasza patelnia nie ma plastikowej rączki) i piec do czasu zarumienienia się wierzchu frittaty. Posypać kawałkami plastra fety, natką i szczypiorem.

Komentarze

Podobne przepisy