Szpinakowe krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, mleka, i jajek robimy ciasto naleśnikowe. Powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż gęsta śmietana.
Doprawiamy lekko do smaku szczypt soli i ewentualnie cukru.
Na rozgrzanej patelni smażymy cieniutkie naleśniki, pilnując jednocześnie aby zbytnio się nie zrumieniły.
Układamy jeden na drugim na talerzu.
2.Przygotowujemy farsz szpinakowy:
Szpinak dusimy pod przykryciem aż do całkowitego rozmrożenia, Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w mniejsze kawałki fetę.
Mieszamy aż do momentu połączenia się sera ze szpinakiem.
Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie smarujemy szpinakowym farszem naleśniki i zwijamy w formie krokietów.
3.Tak przygotowane krokiety zanurzamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano.
Komentarze