Niezwykle kremowa i smaczna zupa, a przy tym cenne źródło witamin :)
20 min
Składniki:
rosół lub wywar warzywny (może być też z kostki rosołowej)
ok. 400 - 450 g szpinaku
10 pieczarek
ok 300 g zielonej fasolki szparagowej (świerza lub mrożona)
3 ząbki czosnku
pół cebuli
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku
Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osolonej wodzie ugotować zielona fasolkę (mrożonkę można dodać bezpośrednio do zupy). Na patelni podgrzać oliwę i podmażyć drobno posiekaną cebulke i pieczarki. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującego się wywaru.
Na patelni znów rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek, a następnie szpinak.Dodać odrobinę soli i pieprzu, podsmażyć przez chwilę. Niewielką część szpinaku dodać do zupy bezpośrednio, resztę najpierw zmiksować blenderem.
W kubku rozmieszać smietanę, mąkę i odrobinę gorącego wywaru. Zdjąć garnek z palnika i ciągle mieszając dodać zawartość kubka, a następnie całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.
Komentarze