Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Niezwykle kremowa i smaczna zupa, a przy tym cenne źródło witamin :)

  • 20 min

Składniki:

  • rosół lub wywar warzywny (może być też z kostki rosołowej)
    ok. 400 - 450 g szpinaku
    10 pieczarek
    ok 300 g zielonej fasolki szparagowej (świerza lub mrożona)
    3 ząbki czosnku
    pół cebuli
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    oliwa do smażenia
    sól, pieprz do smaku

Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie ugotować zielona fasolkę (mrożonkę można dodać bezpośrednio do zupy). Na patelni podgrzać oliwę i podmażyć drobno posiekaną cebulke i pieczarki. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującego się wywaru.
    Na patelni znów rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek, a następnie szpinak.Dodać odrobinę soli i pieprzu, podsmażyć przez chwilę. Niewielką część szpinaku dodać do zupy bezpośrednio, resztę najpierw zmiksować blenderem.
    W kubku rozmieszać smietanę, mąkę i odrobinę gorącego wywaru. Zdjąć garnek z palnika i ciągle mieszając dodać zawartość kubka, a następnie całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy