Rolada szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak wkładamy na patelnię
bez tłuszczu i podgrzewamy
na małym ogniu,
aż się rozmrozi. Ser camembert
kroimy w małe kawałki.
Dusimy ze szpinakiem, aż
się roztopi.
2.Czosnek obieramy i przeciskamy
przez praskę. Serek topiony roztapiamy w małej
ilości ciepłej wody i z czosnkiem
dodajemy do szpinaku.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Oprószamy ziołami.
3.Szynkę kroimy w małą
kostkę, wkładamy do szpinaku.
Dusimy, aż powstanie
gęsta masa. Wlewamy śmietanę
i mieszając, krótko gotujemy
na małym ogniu. Odstawiamy
do wystygnięcia.
4.Ciasto francuskie rozwijamy.
Smarujemy masą szpinakową,
zostawiając wolne
brzegi. Zwijamy w roladę.
Końce zlepiamy, aby podczas
pieczenia masa się
nie wylała. Białko lekko roztrzepujemy,
smarujemy roladę.
Pieczemy ok. 40 minut
w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 °C.
Porady
Można też użyć ok. 1/2 kg świeżego szpinaku, który należy zblanszować.
Komentarze