Szparagi otulone szynką

0 (0 ocen)

Sezon na szparagi trwa, można z nich wyczarować pyszne dodatki do obiadu.

Składniki:

  • 500g szparagów zielonych
    Szynka szwarcwaldzka – tyle plasterków ile sztuk szparagów
    ok 10 sztuk kostek lodu
    zimna woda

Szparagi otulone szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szparagów usunąć zdrewniałe twarde końce, można je odłamać lub uciąć za pomocą noża (ok 2 cm od spodu szparaga).
  • 2. Szparagi ugotować w osolonym wrzątku ok 5 min.
  • hartowanie 3. Ugotowane wrzucić do zimnej wody z kostkami lodu, w celu zahartowania na ok 1 min. Odcedzić.
  • owijanie szparaga w szynkę 4. Każdy szparag owinąć w plaster szynki szwarcwaldzkiej.
  • zapiekanie 5. Ułożyć na blaszce do pieczenia i zapiekać ok 15-20 min w 180 st C.

Komentarze

Podobne przepisy