Szczawiowa II

0 (0 ocen)

Gdy tylko szczaw wyrósł mi na działce ugotowałam zupę szczawiową. Mój mąż i syn bardzo ją lubią.

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka
    3 marchwie
    1 pietruszka
    kawałek selera
    40-50 liści szczawiu
    1 por
    3-4 ziemniaki
    3/4 szkl.mleka
    1,5 łyżki mąki
    uniwersalna przyprawa warzywna
    3 jajka ugotowane na twardo+ po 1 na każdy talerz zupy

Szczawiowa ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szczawiowa 2 1. Mięso zalać wodą i wstawić. Po zagotowaniu ściągnąć szumy i dodać pokrojoną w plasterki por oraz resztę warzyw w całości. Przyprawić i gotować. Gdy warzywa są miękkie wyjąć je i przestudzić, a do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa pokroić w kostkę. Pokroić również szczaw. Gdy ziemniaki będą miękkie dać do garnka warzywa wraz ze szczawiem. Chwilę pogotować. Na koniec zaciągnąć zupę wodą z mąką i zagotować. Dodać również drobno pokrojone jajka. Podawać dodatkowo z 1 jajkiem na 1 talerz zupy. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy